Ruukinkankaan koulu ja lukio
Yhtenäiskoulu ja lukio uusiin tiloihin
Suomussalmen Ruukinkankaan koulu, keskuskeittiö ja lukio päätettiin yhdistää rakentamalla uusi koulukeskus. Päätöksen taustalla oli monesta kunnasta ja kaupungista tuttu tarina käyttöikänsä päässä olevista ja sisäilmaongelmaisista rakennuksista.
Eri koulutusasteiden toiminnalliset vaatimukset ja tiukat tekniset tavoitteet tuli toteuttaa kilpailuvaiheen voittavalla innovatiivisuudella, kustannustehokkaasti ja terveellisesti samalla synergiaetuja etsien. Syrjäisemmissä kunnissa lukion ja laadukkaan perusopetuksen säilyminen koetaan keskeiseksi vetovoimatekijäksi vielä oppilasmääräennusteiden vähentyessäkin, ja uusien tilojen tuli vastata tähänkin haasteeseen.
Kohteen tiedot
Oppilasmäärän vaihtelu toteutusvaiheen haasteena
Hankesuunnitteluvaiheessa luotiin vaiheistettu malli, jolla lukiorakennuksen elinkaarta jatkettiin ylipaineistamalla pidemmäksi, jotta suurimmat oppilasmäärät ehtivät siirtyä jatko-opintoihin. Näin rakennettavien uusien tilojen kokoa saatiin pienennettyä ja neitseellisiä materiaaleja säästettyä.
KVR-tarjouskilpailuvaiheen ehdotuksessamme ”Kekäleet” tilat jaettiin luonteviin toiminnallisiin kokonaisuuksiin ja sijoitettiin tehokkaasti kolmeen kuutiomaiseen massaan Kaksikerroksisten ”kekäleiden” väliin jäävä korkea aulatila auditorioportaineen toimii näyttämön, ravintolasalin ja pedagogisen yleisötilan monikäyttöisenä yhdistelmänä.
Ulkotilojen ja sisäänkäyntien ohella hallintotilojen suuntaaminen Kiantajärvelle ja jylhien honkien säilyttäminen rakennuspaikalla ohjasivat rakennuksen hahmoa kohti lopullista muotoa. Vaihtelevalla aukotuksella on tavoiteltu lapsen mittakaavaa ja leikillisyyttä muuten hiljaisissa kappaleissa.
Koulun yhteyteen on suunniteltu myös laajat metsäiseen ympäristöön sopivat piha- ja lähiliikunta-alueet vetovoimaisine paikkoineen. Uuden koulun ja lukion rakentamisen jälkeen oppilasmäärät eivät olekaan laskeneet aivan oletetulla tavalla, vaan nuorten osalta väestökehitys on ollut odotuksia positiivisempaa.