
Saamelaiskulttuurikeskus Sajos
Kulttuurin ja hallinnon sydän Saamenmaalla
Saamelaiskulttuurikeskus Sajos on Suomen saamelaisten hallinnon ja kulttuurin keskus. Rakennuksesta järjestettiin avoin, kansainvälinen arkkitehtuurikilpailu vuonna 2008. Voittanut ehdotus esittää kulttuurikeskuksen nelisakaraisena rakennuksena, jonka virtailevaa aulatilaa jäsentää ovaalin muotoiset parlamenttisali ja konserttisali.
Rakennuksessa toimii mm. Suomen saamelaisten hallintoelin saamelaiskäräjät, saamelaiskirjasto, saamelaisarkisto, saamelaisalueen koulutuskeskus sekä saamelaisjärjestöjä. Kilpailuvoiton pohjalta työryhmä perusti arkkitehtitoimisto Halo Arkkitehdit Oy:n, jossa työstettiin kulttuurikeskuksen toteutussuunnitelmat. Saamelaiskulttuurikeskus Sajos otettiin käyttöön vuonna 2012.
Kuvat: Mika Huisman / Decopic Oy
Kohteen tiedot


Identiteettiä arkkitehtuurilla
Saamelaiskulttuuriin liittyviä julkisia rakennuksia on hyvin vähän, ja perinteisesti rakennukset ja rakennelmat ovat olleet turvekammeja, siirreltäviä kotia ja pieniä puurakennuksia. Esikuvien puutteessa arkkitehtuurin lähtökohdaksi otettiin duodji, saamelaisten käsityöperinne. Duodjin estetiikka kumpuaa käytetyn materiaalin teknisten ominaisuuksien sekä muotojen tehokkaasta ja tarkoituksenmukaisesta käytöstä. Käsityöperinteen tyypillisiä piirteitä on myös harkittu tyyli ja koristeellisuus, joilla on korostettu paikallista identiteettiä. Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksen muotokieli, toiminnallisuus ja tunnelma kumpuaa näistä samoista periaatteista; tavoitteena on ollut luoda kestävä, kaunis ja tarkoituksenmukainen rakennus, joka vahvistaa saamelaiskulttuuria arkkitehtuurin keinoin.



Sajos on inarinsaamea ja tarkoittaa asentopaikkaa tai tukikohtaa